luni, 9 martie 2009

DIN DRAGOSTE PENTRU PLASARI


In contextul în care controlul statului în domeniul pescuitului este depăşit de amploarea pe care a luat-o braconajul în ultimii ani, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură din cadrul Ministerului Agriculturii vizează modificarea legislatiei din domeniu.
Demersul de modificare a legislaţiei iniţiat de ANPA nu a respectat reglementările privind transparenţa decizională. Deşi legislaţia privind pescuitul şi acvacultura vizează şi habitatele piscicole naturale, organizaţiile neguvernamentale ecologiste nu au fost consultate, iar Ministerul Mediului nu a exprimat vreo opinie.
In stabilirea modului în care vor fi exploatate apele publice, partenerii de dialog ai ANPA au fost doar asociaţiile celor care pescuiesc cu plasele.
Astfel s-a ajuns să fie luate în discuţii o serie întreagă de propuneri menite să înlesnească utilizarea plaselor pe orice luciu de apă.
Relevantă pentru poziţia faţă de fauna sălbatică a celor care doresc să schimbe legea este propunerea de a nu se mai considera infracţiune producerea, importul, deţinerea şi comercializarea plaselor de tip monofilament. Va fi sancţionată doar utilizarea acestora, legalizând astfel traficul cu astfel de plase şi distribuirea lor pe scară largă.
In prezent majoritatea infracţiunilor constatate vizează deţinerea şi utilizarea de plase monofilament, deoarece braconierii le utilizează în proporţie de 100% .
Această schimbare legislativă ar submina grav efortul de combatere a braconajului, pentru că un braconier va putea fi sancţionat doar atunci când este pe apă şi întinde o plasă de acest tip. Dacă spre exemplu la un control acesta are plase monofilament asupra sa, nu i se va mai putea întocmi dosar penal.
Apariţia plaselor monofilament, deosebit de ieftine şi eficiente comparativ cu cele de plasă, au contribuit la distrugerea faunei acvatice pe mai toate apele publice.
Astfel de facilităţi pentru pescuitul comercial de orice fel şi pe orice ape, abundă în propunerea legislativă, şi asta în contextul în care legislaţia europeană în domeniu interzice pescuitul în habitatele naturale.

Propunerea legislativă se află in prezent în discuţie la Camera Deputaţilor.

Niciun comentariu: