luni, 15 decembrie 2008

Despre voluntariat in liceele din Bacau


In cursul lunii noiembrie Centrul Regional de Ecologie Bacău a derulat la nivelul liceelor băcăuane o cercetare sociologică în vederea determinării gradului de implicare a tinerilor precum şi percepţia acestora faţă de activităţi de voluntariat.
Datele au fost obţinute obţinute în urma aplicării unui chestionar pe un eşantion de 159 de elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, din 6 unităţi de învăţământ liceal din municipiu : Colegiul Naţional « Gheorghe Vrânceanu », Colegiul Naţional « Vasile Alecsandri », Colegiul Tehnic « Anghel Saligny », Colegiul Tehnic « N.V. Karpen », Colegiul « Mihai Eminescu » şi Grupul şcolar industrial « Letea ».
Cercetarea a urmărit determinarea gradul de implicare al tinerilor, aproximativ 50 % dintre repondenţii la acest sondaj au declarând că au fost implicaţi în activităţi de voluntariat.
Procentul celor care sunt în prezent implicaţi în astfel de activităti se reduce la 25 % din totalul elevilor chestionaţi. Din păcate tineri care sunt implicaţi în mod frecvent sunt foarte puţini, doar 6,6 % dintre ei afirmând că sunt activi săptămânal.
Cadrul în care tinerii se implică în viaţa comunităţii îl reprezintă în procent de peste 90 % organizaţiile neguvernamentale din diferite domenii, cele mai cunoscute fiind câteva ONG-uri cu caracter social şi de mediu.
La nivelul liceelor băcăuane, organizaţia cea mai cunoscuta din punctul de vedere al implicării voluntarilor în programele pe care le derulează este Crucea Roşie.
Informatiile obţinute în urma centralizării datelor au reconfirmat rolul pe care şcoala îl are în promovarea voluntariatului, 63 % dintre repondenti afirmând că au intrat în contact cu programele de voluntariat prin intermediul şcolii, al profesorilor sau al colegilor.
Referitor la motivaţia privind implicarea în astfel de activităti, aproximativ 50 % din tinerii voluntari s-au implicat pentru a acumula experienţă ce le-ar putea fi utilă în viitor. 20 % din tineri găsesc în voluntariat un mod de petrecere al timpului liber, şi doar 15 % afirmă ca sunt motivaţi de satisfacţia oferită de rezultatul activităţilor.
43 % din tinerii care nu sunt angrenaţi în activităti de voluntariat motivează acest fapt prin lipsa timpului necesar şi aproximativ 20 % afirmă că nu cunosc organizaţii în cadrul cărora s-ar putea implica.
Referitor la gradul în care este apreciat voluntariatul la nivelul municipiului Bacău, elevii sunt de părere că organizaţiile neguvernamentale (+137) şi profesorii (+106) sunt cei care respectă cel mai mult această formă de implicare în viaţa comunităţii.
Gradul de apreciere asupra activităţilor de voluntariat scade atunci când este vorba de familia repondentului (+46) sau de repondent (+30).
Potrivit elevilor, un scor negativ privind aprecierea voluntariatului îl înregistrează instituţiile publice(-2), grupul de prieteni(-30), comunitatea în general(-40), pe ultimul loc clasându-se politicienii(-77).

Niciun comentariu: